Terugblik bijeenkomst Bodem & Technologie


Wethouder bij gemeente Gouda Judith Sargentini trapt de bijeenkomst af en zette de aanwezigen meteen op scherp.
“Ik ben blij dat jullie hier vanmiddag aanwezig zijn. Ik hoop dat jullie ons helpen innovatieve oplossingen te bedenken hoe te bouwen in een dalend landschap. Hoe kunnen we een stap zetten richting een toekomstbestendige regio? Dat kunnen we alleen door samen te werken. Campus Gouda is dé plek voor kennisdeling, netwerkvorming en samenwerking.”

Geert Roovers, lector bij Saxion University of Applied Sience laat de deelnemers vervolgens zien wat er op dit moment gebeurt aan bodembeleid en dat is best positief. “We zitten op een kantelpunt. Er is aandacht vanuit Europa. Bodemdaling staat op de nationale agenda. En water en bodem sturend is landelijk beleid. Gemeenten en provincies kijken hoe we dit handen en voeten kunnen geven. Maar we zijn er nog niet. Als het gaat om bouwen op een dalende grond denken we vaak aan de keuze van locatie: waar gaan we bouwen? Maar je kan ook kijken naar de manier van bouwen. Bouw je iets voor 20 of 100 jaar?” Volgens de lector valt er nog een hoop winst te halen bij kennisdelen en leren van elkaar. “Geïntegreerde strategie blijft buiten beeld. Bodemdaling is van iedereen en daardoor eigenlijk van niemand. Bij wie moet je zijn als burger als je hier meer over wil weten? Er moet samenhang komen, gebieden moeten op elkaar worden afgestemd. We moeten denken vanuit toekomstgerichte ruimtelijke ontwikkeling. We moeten stoppen met afwentelen.”

Arend van Woerden, teammanager bij Sweco laat de deelnemers out-of the box denken als het gaat om bouwen op Veen. Want hoe doe je dat dan? “Ik vind het raar dat we in Twente hetzelfde bouwen als hier in Gouda. En daarbij is het ook nog zo dat juist de meeste bouwplannen hier in de Randstad staan gepland en dat juist daar de complexiteit het grootst is. Natuurlijk, we zijn echt wel stappen aan het maken. We hebben nu een momentum te pakken dat we het anders kunnen doen. Hoe bouw je in een gebied waar de bodem en het water daalt? Wat vaak over het hoofd wordt gezien zijn kabels en leidingen. Ga maar na, een riool eruit halen, of gas- en waterleidingen dat is heel duur. Neem dat vanaf vandaag mee in je plannen. Drijvend bouwend kan een oplossing zijn. Benut water in plaats dat je het wegpompt. Dat is ook goed voor de ecologie. Je kunt betaalbare hofjes maken op terpniveau, met tuinen. Je kunt een volledige wijk bouwen, ingericht op water en bodem. Dat is een andere wijk dan je in Twente zou ontwerpen. Wat we hiervoor nodig hebben? Slimme mensen die dit integrale concept kunnen uitwerken en bestuurders met lef.”

Bij de presentatie van Robert van Cleef van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF), Verkenning bodemdaling bestendig bouwen, blijkt dat er veel animo is voor alternatieve methoden: kijk naar de diversiteit in het gebied en zoek wat mogelijk is. Bij Saxion, Onderwijs en arbeidsmarkt, komt onder leiding van Femke Tomas naar voren dat er meer behoefte is aan professionals met verschillende vaardigheden. Maar ook de doorlopende leerlijnen worden genoemd, neem alles mee: voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit.

Ter afronding neemt dagvoorzitter Marleen Kop een paar van de symbolische ingrediënten van de vitale bodem door, geschreven door de aanwezigen: Wat hoop jij mee te nemen? “Het leidingen vraagstuk neem ik mee naar mijn collega’s”, heeft wethouder van de gemeente Krimpenerwaard Leo Barth opgeschreven. “Vaker koffie drinken met mensen”, heeft een andere deelnemer geschreven.
Een mooi bruggetje naar de netwerkborrel.
In september 2025 start weer een module verzorgd door Saxion bij Campus Gouda. Geïnteresseerd? Kijk hier voor meer informatie: https://www.campusgouda.nl/opleidingen/duurzaam-bodem-management/