Door samen te werken wordt Midden-Holland economisch sterker


2 oktober 2024
Foto Henk Bakker hoofd
Aan het woord ... Henk Bakker

Hij kan het niet vaak genoeg benadrukken: bedrijven, onderwijs en overheid moeten meer en beter samenwerken in Zuid-Holland én regio Midden-Holland. “Zoek die verbinding op, versterk je eigen bedrijf en elkaar.” Dit keer aan het woord Henk Bakker, programmamanager Human Capital Agenda Zuid-Holland.

Je hebt een vrij brede arbeidsachtergrond. Dat komt goed van pas als programmamanager bij HCA?

“Opgeleid als jurist ben ik begonnen bij vakbond CNV. Daar was ik met juridische activiteiten bezig, maar vooral ook met maatschappelijke beleids- en projectontwikkeling. Een andere tijd, want wat nu inclusie, talentbenutting en diversiteit is, noemden we toen doelgroepenbeleid, bijvoorbeeld Vrouw in de bouw en ‘WAGW’, voor meer kansen voor mensen met een beperking. Onder andere via afspraken over werk en scholing in CAO’s en ook via scholingsprojecten, dat sprak mij als jong broekie toen al aan.

Daarna werkte ik als projectontwikkelaar en manager Strategie & Beleid bij de Arbeidsvoorzieningsorganisatie, de voorloper van UWV Werkbedrijf. Ook daar werkten we met bedrijfsleven en opleiders aan werkprojecten en scholing. Later was ik intensief bezig met onafhankelijk onderzoek en advies op het vlak van human capital, onder andere bij Capgemini Invent, Berenschot, Ecorys en PROOF. En zo verzamel je onderweg in je loopbaan veel kennis, ervaring en netwerken, die ik nu weer volop kan inzetten in mijn huidige rol als programmamanager Human Capital in mijn eigen provincie Zuid-Holland. Ik woon namelijk in Nieuwkoop, ook wel Parel van het Groene Hart genoemd.”

Nog even, waar staat HCA voor?

“De Human Capital Agenda (HCA) is een economische agenda, met commitment ook van het bedrijfsleven. Een ondernemer vraagt zich terecht altijd af ‘what’s in it for me’. Nou dan zit je bij de Economic Board Zuid-Holland (EBZ) goed. Wij stimuleren in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, onder andere scholingsprojecten en sociale innovatie. Kijk maar naar Campus Gouda. Bedrijven die hieraan meedoen, merken ‘dit is niet alleen iets sociaals, maar dit levert mij als bedrijf ook iets op’. Bijvoorbeeld talentontwikkeling of die hardwerkende student, die niet vertrekt, maar in Midden-Holland aan de slag wil en wil bijdragen aan een sterke regio. Of die student die met een open mind werkt aan nieuwe kennis en methoden binnen het bedrijf, waardoor onder andere effectiever kan worden ingespeeld op het grote vraagstuk van de bodemdaling.”

HCA 2.0 is het vervolg op het Human Capital Akkoord Zuid-Holland. Waar staat dit voor?

“Uit een grootschalig arbeidsmarktonderzoek van de EBZ en de provincie Zuid-Holland eind 2018 bleek dat we voor gigantische uitdagingen staan als het gaat om personeelstekorten, maar ook energietransitie, verduurzaming, circulair en digitalisering.

Let wel, die knelpunten op alleen al de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt kostte de regio zo’n zes miljard euro. Eén op de vijf bedrijven kon onvoldoende gekwalificeerd personeel vinden. Tegelijkertijd was er een groot onbenut arbeidspotentieel: 27.000 mensen zouden (meer) kunnen gaan werken, vergeleken met het Nederlandse gemiddelde. De regio kan op een extra groei van 3,7 procent rekenen als ze de knelpunten op de arbeidsmarkt vanuit een gezamenlijke visie en met een gezamenlijke agenda aanpakt.

Met andere woorden de aanpak in Zuid-Holland is te versnipperd. En dat geldt ook voor regio Midden-Holland. Het ecosysteem móet sterker en samenhangender, anders zijn we niet effectief. In de HCA 2.0 staat een aantal aanscherpingen op basis van de eerste agenda. Bedrijven, overheid en kennisinstellingen moeten met elkaar werken aan één doel: veel mensen opleiden voor de beroepen waar we de mensen nodig hebben, dus omscholing en bijscholing.”

“Wat ik zie is dat er een mooie versnelling is in de samenwerking binnen Midden-Holland. Tegelijkertijd zijn we er nog lang niet. Maar we zijn op de goede weg. Er zijn meer gezamenlijke agenda’s en initiatieven gekomen. Zoals ook Campus Gouda, natuurlijk.”

Hoe past Campus Gouda in het verhaal van HCA 2.0?

“Midden-Holland heeft met Campus Gouda, bodemdaling als unique selling point. Campus Gouda gaat samen met gemeentes en kennispartners deze uitdaging aan. Ook de Economic Board en de provincie willen bijdragen aan de gezamenlijke aanpak in Midden-Holland, zodat we talent benutten en ontwikkelen en de regio aan de slag gaat met innovatieve oplossingen rondom bodemdaling. Daarnaast is het thema Zorg & Technologie opgepakt bij Campus Gouda. Ook maatschappelijk belangrijk, onder andere met het oog op de enorme tekorten in de zorg, die vragen om slimmer werken en inzet van technologie. Een mooie basis voor de verdere versterking van Midden-Holland als ecosysteem voor economie en maatschappij.

De campus staat inmiddels voor een nieuwe fase, hoe gaan we versterken? En hoe kunnen we dat ecosysteem benutten voor andere doelstellingen? We zijn akkoord gegaan met het nieuwste verzoek vanuit Midden-Holland om te kijken hoe we Campus Gouda verder kunnen versterken, door een kwartiermaker beschikbaar te stellen. Kim van Eijck maakt, onder begeleiding van onze strategisch projectadviseur Ron Brans, een plan voor samenwerking op het vlak van innovatieve logistiek en transport. Samen met bedrijfsleven, kennisinstellingen en organisaties als Sectorinstituut Transport en Logistiek en Transport en Logistiek Nederland. Die samenwerkingsverbanden maakt Midden-Holland economisch sterker. Dat zijn mooie ontwikkelingen.”

Leven Lang Ontwikkelen staat centraal bij HCA 2.0 en Campus Gouda. Wat levert dat uiteindelijk op?

“Zoals berekend in 2018, is het niet gezamenlijk investeren schadelijk voor economie en maatschappij. Als mensen afwachten dan mis je de boot, denk aan ontwikkelingen als energietransitie, digitalisering, robotisering en AI. Het is belangrijk dat mensen bijblijven en inzetbaar blijven. Zuid-Holland, dat was één van de conclusies van het onderzoek, liet veel talent onbenut. Je moet aan de voorkant continu werken aan een gezonde economie, arbeidsmarkt en maatschappij. Leven lang ontwikkelen, dat geldt voor ons allemaal.”

Bedrijfsleven, onderwijs, overheid moet elkaar meer vinden. Hoe ziet de rol van EBZ eruit?

“We stimuleren onder andere door de inzet van onze strategisch projectadviseur, zoals Ron Brans. Daarnaast investeren we dankzij de provincie Zuid-Holland ook met een kwartiermaker en via de cofinanciering van de activiteiten van Campus Gouda. Ron helpt mee met het ontwikkelen van programma’s, projecten en initiatieven en zorgt voor verbinding. Zijn er losse initiatieven? Dat proberen wij te bundelen tot een samenhangende aanpak. Wij zijn meedenkende verbinders. Heeft het bedrijfsleven in regio Midden-Holland een bepaalde behoefte, dan denken we mee wat voor type scholingsproject daar bij past en hoe dat van de grond kan komen.”

Campus Gouda is uiteraard blij met de ondersteuning. Waarom ziet EBZ dit als een positieve ontwikkeling?

“Ik was onlangs bij de eerste certificaten uitreiking aan de professionals die een deelmodule Bodem & Technologie hadden gehaald. Dat maakte mij echt trots. Dit is Leven Lang Ontwikkelen: werkenden die een opleiding volgen op het gebied van bodemtechnologie. Dat maakt ons verhaal, onze ambitie concreet. Een aantal mensen gaat daadwerkelijk hun steentje bijdragen aan de uitdaging in Midden-Holland. Dat Campus Gouda naast bodemdaling en zorg mogelijk uitbreidt met logistiek, daarmee maak je regio Midden-Holland nog gezonder. Waarbij het begint met een project en uitmondt in een duurzaam versterkt ecosysteem. Daar is de Economic Board naar op zoek.”

Wat zijn uw wensen voor Campus Gouda?

“Doe het stap voor stap en word nog beter in wat je doet. De stap naar Logistiek & Technologie is veelbelovend, we zien uit naar het plan van de kwartiermaker. Ook dat past bij Midden-Holland, als logistiek knooppunt. Bodemdaling is een gigantisch vraagstuk en levert economische schade op. Dat merkt regio Midden-Holland het meest. Hier zit de kennis, maak daar gebruik van. Denk groot en begin klein en werk daarbij continu en intensief met elkaar samen als triple helix partners in Midden-Holland, dat blijft het adagium. Wie weet, misschien wordt Campus Gouda op het vlak van Bodemdaling een soort internationaal expertisecentrum. Zoals we na de overstroming in Zeeland en Zuid-Holland ook sterk zijn geworden in zaken als beveiliging tegen het water. Doe jezelf niet tekort en wees niet te bescheiden.”

Wat zou u tegen onze partners willen zeggen?

“De uitdagingen anno 2024 en ver daarna zijn groot, niemand kan dat in zijn eentje doen. Iedere medewerker die je niet hebt, leidt tot productieverlies, maar denk ook aan de continuïteit van je bedrijf. Samen met andere bedrijven, kennisinstellingen en overheid kun je innoveren en slimmer werken. Campus Gouda heeft een mooie start gemaakt, nu hoop ik op verdieping en een stevige basis. Campus Gouda is er en daar zijn we heel erg blij mee.”