Campus on Tour op bezoek bij De Vries Stolwijk


19 februari 2024
_94A7728
Samen werken aan bodemdaling

Donderdag 15 februari was Campus on Tour op bezoek bij de Vries Stolwijk in Haastrecht. De middag stond in het teken van drainage, één van de middelen die ingezet kunnen worden om de bodem minder te laten dalen. Er werden veel vragen gesteld en er waren mooie gesprekken, want alle aanwezigen weten uit ervaring dat bodemdaling een uitdaging is voor deze regio. En daarbij is samenwerken van belang.

Wat is onderwaterdrainage? Wat doet het voor bodemdaling? Op een oer-Hollandse plek, bij Kaasboerderij De Twee Hoeven sprak een divers gezelschap uit gemeente, overheid en bedrijfsleven over innovatieve mogelijkheden om bodemdaling tegen te gaan.

Creëren van kennis
Leo Barth, wethouder in de Krimpenerwaard: “We moeten innovatief zijn om bodemdaling tegen te gaan. Er is een aantal afspraken gemaakt over het aanleggen van 220 hectare natuur en co² uitstoot. Dat roept in dit gebied best wat emotie op, daar moet tegenover staan dat de resterende ruimte beschikbaar blijft voor de agrarische sector. De gemeente Krimpenerwaard is heel blij met een bedrijf als De Vries Stolwijk. Hier werken ze innovatief, of dat nou gaat om ander gras of over drainage.”

Wethouder in Gouda, Thierry van Vugt benadrukt het belang van de netwerkbijeenkomst Campus on Tour: “ Het is altijd goed om bij de buren op bezoek te gaan. Want vergis je niet in de naam, maar Campus Gouda is een product van deze regio. Een regionale samenwerking op het gebied van innovatie en het creëren van kennis. Bodemdaling is een belangrijke uitdaging in regio Midden-Holland. Adaptief bouwen, daar heb je ook jonge mensen voor nodig. Die bereiden wij voor op Campus Gouda. Met elkaar kunnen we die uitdagingen aan.”

Jan de Vries vertelt dat De Vries Stolwijk van oorsprong een agrarisch bedrijf is, maar in 2020 meer richting de aannemerij gegaan. Inmiddels hebben we 20 mensen in dienst en zijn we onder andere gespecialiseerd in de grond-, weg- en waterbouwrioolwerkzaamheden. En dus ook de aanleg van onderwater drainage die 20 cm onderwaterpeil ligt. In deze polder hebben we een traject liggen van 260 km, 125 hectare.”

Vanaf je mobiel
Projectleider Piet de Vos vertelt hier meer over. Een onderwerp wat aanslaat bij de aanwezigen, want de ene na de andere vraag wordt gesteld. Logisch, want bodemdaling tegengaan is de hoofdmoot voor drainage. “Het effect is dat bodemdaling wordt gehalveerd bij de inzet van onderwaterdrainage. Momenteel zijn we bezig om de grondwaterstand vanaf je mobiel te regelen. We trekken alles op gps, zo kunnen we precies zien hoe alle drainage buizen liggen. De plastic buizen zijn omhuld met kokosbuis, een natuurlijk materiaal.”

Over het precieze effect van drainage ontstaan vragen. Jan Boers van PP Agro Advies legt uit: “Bodemdaling moet je over  een periode zien. Ja, onderwaterdrainage slaat aan, maar als het gaat regenen corrigeert het en daalt het weer een halve centimeter. Je moet een periode van tien tot twintig jaar monitoren om te zien wat er daadwerkelijk gebeurd.”

Thierry rondt af: “De uitdaging bodemdaling moet je met elkaar aangaan, met verschillende partijen. In Gouda bijvoorbeeld vangen we water op de daken op. We willen dat bewoners dat ook gaan doen. Met elkaar moeten we nadenken hoe we slim water kunnen vasthouden. En zorgen dat de bodem minder snel daalt.”

Bij Campus Gouda kun je de hbo module Duurzaam Bodem Management volgen.