Achter de schermen bij Ortho Innovatief
Regio Midden-Holland kent een scala aan bedrijven, zoals het mkb, start-ups en multinationals. Ze zitten als het ware verscholen in het Groene Hart. In deze rubriek zetten we steeds een ander bedrijf centraal. Deze keer biedt Arie van Tienhoven, eigenaar van Ortho Innovatief ons een kijkje achter de schermen. Een bedrijf met een ideaal. Trots is Campus Gouda dan ook op de samenwerking met dit bedrijf bij Living Lab Zorgtechnologie.
Wat is de core business van uw bedrijf?
“Ortho Innovatief laat kinderen en (jong) volwassenen zitten die daartoe zelf niet in staat zijn of daarbij klachten ervaren. Onder het motto “beter onderzoeken dan ondervinden” kijken we wat er voor jou nodig is om goed te kunnen zitten en pas daarna gaan we aan de slag met de zitoplossing.”
Wat doen jullie al op het gebied van samenwerking met het onderwijs?
“Wij werken samen met de opleiding Bewegingstechnologie van De Haagsche Hogeschool. Dit is een combinatie tussen de medische wereld en de techniek. Voor ons heel interessant. Ook werken we samen met de faculteit Industrieel Ontwerp van de TU Delft. We missen alleen nog het mbo. We hebben echt een gebrek aan doeners in ons vakgebied.”
Welke rol speelt Ortho Innovatief binnen het Living Lab Zorg & Technologie van Campus Gouda?
“Studenten Gezondheidszorg en techniek van mboRijnland gaan in multidisciplinaire studententeams onderzoek doen. Daarna gaan ze met de cliënten in gesprek. Op basis van dat onderzoek en de gesprekken ontwerpen ze een oplossing op maat. Samen met onze medewerkers gaan ze een fietszitje bouwen en vervolgens testen bij de cliënt.”
Hoe belangrijk is samenwerking met het onderwijs voor Ortho Innovatief?
“Om even bij het mbo te blijven, wij zijn dringend op zoek naar jongeren die met de handen kunnen werken. Dat geldt niet alleen voor ons. In regio Midden-Holland, en mate name hier in de gemeente Zuidplas zitten heel veel maakbedrijven. We werken allemaal vanuit onze eigen koker: onderwijs, overheid en ondernemers. Het is zeer wenselijk om elkaar te vinden en de verbinding te leggen. Zo krijg je als bedrijf en als student een betere aansluiting op de maatschappij. En ook belangrijk: een bepaalde groep jongeren valt dan minder snel buiten de boot, omdat ze tijdens hun studie al bij een bedrijf binnen kunnen kijken. En ze zien dat de praktijk leuk is en dat werken loont. Maar daar zit ook een verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven bij. Zet je deuren open. Neem nou robottechnologie, dat is een heel gaaf onderdeel. Is dat een onderdeel van je werkzaamheden? Laat dat zien.“
Hoe ziet u de rol van Campus Gouda hierin?
“Campus Gouda kan die verbinding faciliteren tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Regio Midden-Holland is een groei regio. En dat gaat heel hard. We moeten als regio sterker worden op het gebied van huisvesting, onderwijs noem maar op. Meer hbo studenten naar deze regio brengen is een goede stap in de richting.”
Heeft u nog meer ideeën voor Campus Gouda?
“Zat! Mbo, hbo, universitair, of helemaal mooi: een combinatie. Studenten van verschillende niveaus versterken elkaar als ze samenwerken. Maar ook zie ik graag een vorm van hybride onderwijs. Een bezoek aan onze werkplaats, of iemand uit onze organisatie die voor de klas gaat staan. Wat kunnen we elkaar bijbrengen, gericht op de toekomst.”