Door samen te werken zetten we regio Midden-Holland op de kaart


1 april 2025
Foto Wethouder Barth
Aan het woord ... Leo Barth

Met onder andere economie in zijn portefeuille is Leo Barth, wethouder van de gemeente Krimpenerwaard betrokken bij Campus Gouda. Hij is dan ook graag aanwezig bij netwerkbijeenkomsten als Campus on Tour. Tijd om hem aan het woord te laten over innoveren, samenwerken en natuurlijk de netwerkorganisatie Campus Gouda.

Op welke manier is gemeente Krimpenerwaard betrokken bij Campus Gouda?

“Als gemeente zijn wij onderdeel van regio Midden-Holland en dus ook van Campus Gouda. Wij zijn op verschillende manieren actief betrokken. Vorig jaar februari was de netwerkbijeenkomst Campus on Tour bij het agrarische bedrijf De Vries. Zij demonstreerden de aanleg van waterinfiltratiesystemen met een ingenieuze machine. Dit bedrijf doet veel aan innovatie. In juli ging Campus on Tour nogmaals naar de Krimpenerwaard, deze keer bij Dachser Müller. De netwerkbijeenkomst in december bij Technolution was een mooie aftrap voor het nieuwe thema Logistiek en Technologie van Campus Gouda. Ook bij dit thema heb je innovatie nodig. Denk alleen al aan brandstofverduurzaming. Als gemeente willen we graag ons steentje bijdragen om te verduurzamen en te innoveren op dit gebied. Maar dat werkt alleen als we dat met elkaar doen. Wij hebben ontzettend veel zin om samen met Campus Gouda, ons lokale samenwerkingsprogramma Krimpenerwaard Werkt, het bedrijfsleven en het onderwijs aan de slag te gaan. Het is belangrijk dat we met elkaar als regio een visie hebben en stappen zetten om onze regionale economie te versterken in de sterke sectoren. Campus Gouda draagt bij aan die brede ambitie om Midden-Holland op de kaart te zetten.

Krimpenerwaard Werkt is een samenwerkingsprogramma tussen bedrijven, onderwijs en gemeente in Krimpenerwaard. Hiermee willen we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeteren. Zo kunnen meer inwoners leren, werken én wonen in ons gebied. Vanuit dat oogpunt sluit Krimpenerwaard Werkt goed aan bij Campus Gouda.”

U noemde Campus on Tour. Waarom zijn dit soort netwerkbijeenkomsten belangrijk?

“Het is goed dat je bij elkaar op bezoek gaat, omdat je van elkaar kunt leren. Het is mooi dat bedrijven, maar ook bestuurders en onderwijs bij elkaar komen om van elkaar te leren. Je ziet welke innovatiekracht er in de regio is. Blijf je doen wat je altijd deed dan is er weinig sprake van innovatie. Op het moment dat je bij de buren kunt kijken, je daar voor openstaat en ook het onderwijs en de overheid erbij betrekt, dan kun je het een stap verder brengen. Daar is de hele regio bij gebaat.”

 

Waarom is het belangrijk voor regio Midden-Holland dat Campus Gouda er is?

“Wil je de economie in deze regio versterken, dan moet je samenwerken. Campus Gouda is een platform waar je elkaar ontmoet. Een plek voor innovatie en kennisdeling. En een plek  waar je de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt bespreekt en probeert te verbeteren. Dat doen wij lokaal ook met Krimpenerwaard Werkt. Samen kom je verder dan wanneer je dat allemaal alleen doet. Voor de provincie Zuid-Holland zijn wij een belangrijke regio, maar dat moeten we ook laten zien. Door samen te werken zetten we de regio op de kaart.”

Welke ambitie heeft u voor Campus Gouda?

“Het zou mooi zijn als we het voortgezet onderwijs kunnen betrekken, in samenwerking met Krimpenerwaard Werkt. Bijvoorbeeld havo-leerlingen praktijkgerichter onderwijs geven, zodat er meer aansluiting  is bij het bedrijfsleven. Als het bedrijf uitdagend is en Campus Gouda biedt loopbaanontwikkeling aan, dan is de kans groot dat ze bij het bedrijf blijven werken. Een win-win situatie voor het bedrijfsleven en onze regio. Op deze manier vernieuw je het onderwijs. Het wordt meer maatwerk. Zo houd je scholieren gebonden aan hun regio. Momenteel werken studenten van de Hogeschool Rotterdam aan een onderzoek bij een logistiek bedrijf in de Krimpenerwaard. Hoe mooi zou het zijn als havo-leerlingen hieraan mee kunnen werken.”

Waarom moedigt u het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen aan om mee te doen met Campus Gouda?

“Campus Gouda is echt een netwerk. Dat leidt tot uitwisseling van kennis en stimuleert innovatie. Bij Campus Gouda ontmoet je elkaar. Als het niet georganiseerd wordt, dan is het maar de vraag of partijen elkaar echt gaan ontmoeten. Het bedrijfsleven komt hier in contact met stagiaires en toekomstige collega’s. Het onderwijs profiteert ervan dat hun studenten praktische ervaring kunnen opdoen en daarmee meer aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt.  We kunnen met Campus Gouda het bedrijfsleven aanzetten tot het meedenken met innovaties op hoger niveau in de sterke sectoren. Het gaat dan werken als een soort vliegwiel. Onderwijs, bedrijfsleven en gemeenten versterken elkaar. En daar profiteert regio Midden-Holland ook van.”