Bijeenkomst Bodem & Technologie op 13 mei 2024
Afgelopen februari is het rapport ‘Goed Gefundeerd: advies om te komen tot een nationale aanpak van funderingsproblematiek’ van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) overhandigd aan het demissionaire kabinet. Het advies stuurt op voorkomen van een funderingscrisis. Op 13 mei gaan we, begeleidt door topsprekers, met jou en ons netwerk in onze regio, aan de slag met de aanbevelingen uit het adviesrapport.
Programma
Openingsgesprek door Campus Gouda met Henk Bakker, programmamanager Human Capital Zuid-Holland, Michel Klijmij-van der Laan, voorzitter Platform Slappe Bodem en wethouder gemeente Gouda en Thierry van Vugt, bestuurlijk trekker van Campus Gouda.
Start programma 15.00 uur (inloop 14:30)
Tot 17:30 inclusief netwerkborrel
Locatie: Arti Legi, op Markt 27 te Gouda
Met alle aanwezigen willen wij ons verdiepen op de verschillende thema’s, elkaar inspireren en de samenwerking opzoeken. In interactieve parallelsessies gaan we met experts uit het veld en onze studenten in gesprek over de vijf geformuleerde denkstromen uit het Rli rapport en zijn we benieuwd naar wat het advies voor jou kan betekenen.
Bekijk hier het gehele programma.
Sprekers
René Klaassen
René Klaassen werkt bij het houtinstituut SHR in Wageningen en doet daar toegepast onderzoek. Op basis van de houtstructuur identificeert hij houtsoorten en bepaalt hij de mate en het type van aantasting. Verder karakteriseert hij houtsoorten wat betreft de te verwachte houtkwaliteit en eigenschappen. Ook monitort hij het gedrag van hout in de toepassing om zo te kunnen adviseren welke houtsoort in welke kwaliteit waar te gebruiken is. Sinds de jaren negentig is hij betrokken bij de funderingsproblematiek van houten heipalen en heeft bijgedragen geleverd aan de professionalisering van het onderzoek aan oude funderingen. Onder zijn leiding heeft een internationaal consortium het proces van houtaantasting onder water ontrafeld waarbij hij ook gebruik heeft gemaakt van de database die hij heeft opgebouwd met gegevens van meer dan 10.000 Nederlandse palen over hun staat van aantasting, houtsoort, ouderdom, houtkwaliteit en de omgeving van plaatsing. Op dit moment ontwikkelt hij samen met diverse partners een conserveringsmethode die de levensduur van houten heipalen sterk kan verlengen. Om zijn opgebouwde kennis te delen, geeft hij les op diverse HBO en WO opleidingen en cursussen.