Achter de schermen… bij Broere Irrigatie


3 november 2022
Broere

Dit keer een kijkje achter de schermen bij Broere Irrigatie. Het bedrijf is gevestigd in Waddinxveen en is specialist op het gebied van beregening en irrigatie. Met een team van 15 werknemers ontwikkelen ze de nieuwste technieken en werkwijzen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Tussendoor maakt het bedrijf tijd voor studenten. Directeur Arie-Jan Broere: “We willen de jeugd graag veel leren. Er is niets mooier dan een super trotse stagiair.”

Wat is de core-business van Broere Irrigatie?

“Heel eenvoudig gezegd: wij geven plantjes water. En dat gaat heel ver. Van Wildlands in Emmen tot een flack location met proefaardappelen van MCDonalds. Over heel Nederland irrigeren wij de boomteelt en akkerbouw, maar ook kasteel- en siertuinen voor bedrijven of de ruimer wonende particulier. Het gaat hierbij niet alleen om de systemen, maar ook het voortraject. De aanleg en het onderhoud van het systeem dienen optimaal te zijn om de hoogste kwaliteit voor onze klanten te realiseren. Wij pompen water weg, dat op zich is niet uniek, dat doen ze in veel landen. Maar wij geven dat water op maat weer terug. Wij maken de cirkel rond. Dat is best uniek.”

Wat doen jullie op het gebied van onderwijs?

“Wij hebben hier altijd stagiaires rondlopen, maximaal drie tegelijk. Het zijn studenten van de mbo opleiding Mechatronica. Als onderdeel van de stage brengen zij samen met de projectleider een bezoek aan één van onze projecten in het buitenland, bijvoorbeeld Tsjechië, Bulgarije of Zweden. Zo wordt een project afgerond en krijgen ze ook de mogelijkheid om de lead te nemen. Het is mooi om te zien dat ze na zo’n reis anders terugkomen. Ze zijn echt gegroeid.”

Wat gaan jullie doen bij het Living Lab Bodem & Technologie?

“Ik ben betrokken bij stichting Weids Bloemendaal. Dat staat voor het behoud van Polder Bloemendaal, gelegen tussen de kernen van Gouda, Waddinxveen en Reeuwijk. Dit doen we samen met de inwoners en belanghebbenden. Op basis van een subsidie is inmiddels op 2,2 hectare aan drainage gelegd, waarbij gekeken wordt wat de effecten zijn van deze wijze van drainage op het weiland in droge en in natte tijden. Dit doen we door continu te meten. Het plan is om het hele jaar door sub opdrachten weg te zetten bij studenten, maar ook bij zij-instromers. Het is een nieuwe materie, en kan interessant zijn voor mensen die zich willen ontwikkelen.

En dan speelt nog de gedachte rondom ‘geleerde lessen’. Senioren uit deze branche, die veel kennis hebben en veel hebben gezien in Nederland en over de hele wereld gaan hun kennis delen, met studenten maar ook met werkenden. We zitten hier, in Gouda en omstreken, zo centraal. Het is een unieke ligging. Het laagste stukje van Nederland, dit is één groot fieldlab. Er valt hier nog zo veel te ontdekken en leren.”

Wat is in dit verhaal rondom bodemdaling de toegevoegde waarde van Campus Gouda?

“Wij hebben veel contact met Aeres Hogeschool in Dronten, maar ook met de Wageningen Universiteit en mboRijnland. Een grote wens is dat er meer hbo opleidingen naar Gouda komen. En dan in relatie met bodemdaling. Want wil je bodemdaling in Gouda op de kaart zetten dan moet er meer hbo bij worden betrokken. En er bestaat niet één specifiek opleiding rondom bodemdaling. Je hebt het over een elektricien, maar ook over iemand met een land- en tuinbouw achtergrond. Wij moeten hier de kennis gaan bundelen en er gebruik van maken. Vervolgens kunnen we het exploiteren naar het buitenland.”