Samen voor innovatie en groei in Midden-Holland

Klaargestoomd voor een baan. Klaar voor de toekomst. Bedrijven, onderwijs en overheid uit regio Midden-Holland slaan de handen ineen om Campus Gouda vorm te geven. De gemeenten Krimpenerwaard, Zuidplas, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk en Hogescholen gaan samen met bedrijven en zorginstellingen opleidingen aanbieden in een duurzame en innovatieve omgeving. Studenten van verschillende niveaus gaan aan de slag met vraagstukken die op de agenda staan bij bedrijven en overheid uit de regio.

Ook voor werkenden is een plek, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de ontwikkelingen van de toekomst. Campus Gouda is de plek voor een Leven Lang Ontwikkelen. Deels zal dat natuurlijk digitaal vorm gaan krijgen. Daarnaast moet er in de toekomst ook een plek zijn waar onderwijs wordt gegeven en waar bedrijven en studenten elkaar vinden. Een herkenbare ontmoetingsplek voor Campus Gouda.

Het bidbook

De regio Midden-Holland heeft veel te bieden. Op basis daarvan zijn in 2019 de eerste stappen gezet naar partnerschap met het hoger onderwijs. In het bidbook is concreet gemaakt welke kansen er liggen voor samenwerking op het gebied van opleidingen en onderzoek voor overheid, bedrijven en onderwijs.

bidbook-campus-gouda.pdf

Projecten

Bodemdaling

De aanpak van bodemdaling vormt een grote uitdaging in de regio Midden-Holland. Een eerste fase van kwartiermaken is in februari afgerond. Deze fase heeft mooie resultaten opgeleverd. Er is een groep enthousiaste betrokkenen, een lijst concrete vraagstukken rondom bodemdaling en een prototype voor de vernieuwende onderwijsvorm die we willen ontwikkelen. Daarnaast is een stuurgroep samengesteld waaraan Ineke de Graaf, programmamanager CIV Smart Technology, en Demi Weerdenburg, beleidsmedewerker Economie en Ruimte bij Gemeente Gouda, deelnemen.

Deze eerste resultaten zijn vastgelegd in een actieplan en een prototype. Deze kunt u terugvinden in de pdf-bestanden hieronder. Vanuit deze onderzoeksresultaten gaan we over op actie. Voor meer informatie of duiding kunt u contact met ons opnemen via info@campusgouda.nl.

actieplan-livinglab-b-t-campus-gouda.pdf

prototype-livinglab-b-t-campus-gouda.pdf

Leven Lang Ontwikkelen

Het project Leven Lang Ontwikkelen van Campus Gouda is gericht op volwassenonderwijs rondom zorg. Zorgpartijen, onderwijs en overheid zetten zich gezamenlijk in voor het versterken van hoger onderwijs op het gebied van zorg, met als doel dat er uiteindelijk meer professionals werkzaam zijn in de zorg en het personeelstekort wordt tegengegaan. Door zittende medewerkers op te scholen worden zij betere professionals en blijven ze behouden binnen de sector.

Vanuit de Human Capital Agenda heeft kwartiermaker Joyce Oomen de opdracht gekregen om een projectvoorstel voor Zorgopleidingen te ontwikkelen. Met betrokken partners gaat zij allereerst in gesprek over onder andere de beroepsbevolking, trendontwikkelingen in de zorg en verschillende onderwijsvormen. Aan de hand daarvan levert zij eind januari 2021 een businesscase met een helder en concreet voorstel, waarna Leven Lang Ontwikkelen in de zorg onder Campus Gouda met duidelijke handvatten de volgende fase in kan.

In februari zijn de eerste resultaten geboekt. Het rapport is in het pdf-bestand hieronder te vinden. Op deze resultaten bouwen we voort. Behoefte aan meer informatie of duiding? Dan kunt u contact met ons opnemen via info@campusgouda.nl.

adviesrapport-llo-campus-gouda.pdf

Living Lab Zorgtechnologie

Om binnen regio Midden-Holland de samenwerking tussen bedrijven, zorginstellingen en onderwijs te bevorderen en innovatie te stimuleren, wordt een living lab opgezet. In een living lab werken verschillende partijen op een afgebakende locatie gezamenlijk aan een innovatieve oplossing in een levensechte setting.

Studenten mbo en hbo maken vanuit verschillende disciplines kennis met moderne zorgtechnologie en de betekenis daarvan in de zorg en het welzijnswerk. Docenten, medewerkers en studenten gaan aan de hand van concrete vragen uit de praktijk op zoek naar oplossingen die in de complexiteit van het echte leven van betekenis kunnen zijn.

Om de ideeën rondom het Living Lab Zorgtechnologie in praktijk te brengen, stelt Ria van Oosterhout tussen september 2020 en januari 2021 een businesscase op. Als kwartiermaker voor dit project vormt zij uiteindelijk een coalitie van partners die op basis van een gezamenlijk projectplan in 2021 aan de slag gaat met het realiseren van het Living Lab Zorgtechnologie. De focus van het Living Lab wordt gedurende het traject bepaald.

Overzicht betrokkenen

De laatste maanden is het project flink gegroeid. Om duidelijkheid te bieden hebben we een mooi overzicht gemaakt van wie er allemaal betrokken zijn bij het project. Dit is de versie van november 2020.

overzicht-betrokkenen-campus-gouda.pdf